De gemiddelde kosten van datadiefstal stegen dit jaar met 31 procent naar 3,7 miljoen euro, aldus het Dat het Amerikaanse Ponemon Institute (PI). Per gestolen bestand zijn bedrijven gemiddeld 145 euro kwijt.

Volgens Centennial – niet geheel toevallig leverancier van beveiligingssoftware – tonen de cijfers van het onderzoeksbureau aan dat bedrijven databeveiliging een hogere prioriteit moeten geven.

"Bij datadiefstal moet er personeel, klanten en aandeelhouders worden gewaarschuwd", stelt Matt Fisher, vice-president van Centennial Software. "Dat kan nadelige gevolgen hebben voor het imago van een bedrijf."

Vooral de interne dreiging wordt onderschat, vindt Fisher. Hij grijpt daarbij terug op een onderzoek van de Britse onderneming Ibas. Volgens dat onderzoek steelt 70 procent van alle werknemers wel eens informatie van zijn werkgever. Het gaat hierbij om databases, adresboeken, bedrijfsplannen en presentaties.

"De meeste ondernemingen hebben geen inzicht in wat er op het bedrijfsnetwerk wordt gezet of welke data eraf wordt gehaald", meent Fisher. "Door alle draagbare opslagmedia en gestegen opslagcapaciteit wordt het steeds makkelijker om data te stelen.” Bron: Techworld