Het tijdelijk personeel heeft wel dezelfde toegangsrechten, maar gaat niet op dezelfde manier om met bedrijfsgegevens, zo ontdekte beveiligingsbedrijf Websense. Het onderzoek, dat werd gehouden onder honderd tijdelijke medewerkers van verschillende bedrijven, toonde aan dat 88 procent van hen bestanden kon benaderen op de netwerkschijf van het bedrijf. 62 procent van hen gebruikte wel eens (met toestemming) de inloggegevens van iemand anders op het werk en 52 procent maakte met regelmaat gebruik van het e-mail account van een collega. Schrikbarende aantallen, zeker in combinatie met de 81 procent van de ondervraagden die ten alle tijden toegang had tot internet, zonder restricties.

Laksheid

Door deze laksheid met betrekking tot bedrijfsgegevens, riskeren kleine en grote bedrijven het op grote schaal uitlekken van gevoelige bedrijfsinformatie. In veel gevallen zou een tijdelijke werknemer nog wegkomen met een dergelijke overtreding, omdat slechts 21 procent van de deelnemers aan het onderzoek bij de werkgever een overeenkomst had getekend omtrent het gebruiksbeleid van de werkpc en internet. Het onderzoek toont echter nog meer zorgwekkende feiten aan. Zo kon 91 procent van alle ondervraagden ieder document van de bedrijfsserver zonder restricties printen en 37 procent kreeg wachtwoorden voor gevoelige bedrijfssystemen, zoals facturering, payroll en procurement. Wie geen internet tot z'n beschikking had om gevoelige gegevens te delen, had nog tal van andere opties. Bijna de helft van alle tijdelijke medewerkers binnen dit onderzoek kon zonder enige problemen een iPod, USB-stick of PDA aan de computer koppelen.

Sociale netwerksites Een andere bron van gevaar is volgens Websense een ontwikkeling die we de afgelopen dagen vaker voorbij hebben zien komen. Het gebruik van sociale netwerken tijdens werkuren, dat door veel bedrijven totaal niet wordt gecontroleerd, zou ook een potentiële bron van bedrijfsspionage kunnen vormen. 67 procent van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan regelmatig tijdens kantooruren een site als Facebook te gebruiken. Tot slot wellicht de meest schadelijke blunder voor het bedrijfsleven: meer dan 20 procent van de tijdelijke werknemers had toegang tot filesharing programma's als LimeWire of eMule. Bron: Techworld