Detailhandelketen Sears laat gebruikers software installeren die kan worden gekwalificeerd als spyware, zo concludeert spyware-expert Ben Edelman. Vaste klanten worden uitgenodigd om lid te worden van de Sears Holdings Community" (SHC). Ze krijgen een e-mail toegestuurd vol non-informatie en een vage lap tekst van 2971 woorden als 'algemene voorwaarden'.

Na het overhandigen van persoonsgegevens moeten ze een applicatie installeren die tot in detail hun klik- en surfgedrag bijhoudt voor meetbedrijf comScore. Voor een 'normale gebruiker' is echter totaal niet duidelijk gemaakt wat SHC op de computer doet.

Al met al worden de FTC standaarden voor informatieplicht bij software-installatie door Sears met de voeten getreden, aldus Edelman. Hij publiceerde ook een demonstratievideo van de installatie van SHC.

DollarRevenue

comScore is in het verleden vaker in verband gebracht met dubieuze meetprogrammaatjes en spywarepraktijken. Een half jaar geleden bekritiseerde dezelfde Edelman de installatieprocedure van RelevantKnowledge van comScore, wat er toe leidde dat eTrust haar keurmerk voor de software introk.

In 2006 meldde Forbes dat comScore's meetsoftware ook werd verspreid via DollarRevenue, een beruchte spywarebundel.

Onlangs nog kregen de Nederlandse makers van DollarRevenue, de bedrijven ECS International, Worldtostart en Media Highway International en hun directeuren Peter Emonds en Arjan de Raaf, in totaal één miljoen euro boete opgelegd van de OPTA.