De Amerikaanse commissie die zich buigt over de controversiële Stop Online Piracy Act zou zich vandaag in een derde zitting buigen over het wetsvoorstel, nadat de voorzitter van de commissie, Lamar Smith, afgelopen vrijdag besloot deze woensdag verder te gaan met de behandeling ervan. Dat kwam Smith, een van de indieners van het wetsvoorstel, op grote kritiek te staan, omdat werd voorzien dat een groot deel van de tegenstanders Washington inmiddels had verlaten vanwege het Kerstreces.

Smith zou met een snelle behandeling van SOPA de wet er doorheen willen jagen, daarbij de meningen van experts en privacywatchers negeren en tegenstanders een goede oppositie onmogelijk maken. Tot nu toe heeft de zogeheten Judiciary Committee geen experts gehoord, terwijl de roep om een hoorzitting over de strenge wet steeds luider wordt.

Domeinen afsluiten

SOPA geeft het Amerikaanse Openbaar Ministerie en houders van auteursrechten het recht om via DNS-blokkades complete domeinen af te sluiten van het internet bij het vermoeden dat er door copyright beschermd materiaal wordt aangeboden aan downloaders. Daarnaast kunnen betaaldiensten worden geblokkeerd als zij dergelijke sites faciliteren en lopen zelfs online advertentienetwerken risico als zij zaken doen met niet-Amerikaanse sites die dergelijke illegale downloads aanbieden.

De wet zou zelfs gevolgen hebben voor zoekmachines die links laten zien van dergelijke sites in hun zoekresultaten. Internetserviceproviders (isp's) moeten de toegang tot (buitenlandse) sites die verdacht worden van het aanbieden van wettelijk beschermd materiaal actief blokkeren.

'Buitenlandse criminelen'

Eind vorige week publiceerde het Witte Huis nog een bijgewerkte lijst van achttien websites en internetdiensten die illegale content beschikbaar maken voor aankoop en download, waaronder BitTorrent, Pirate Bay, Megaupload en een aantal cyberlockers. “Dat is waarom we deze wetgeving nodig hebben", zegt de Amerikaanse Kamer van Koophandel in een reactie op Computerworld.com. “Onze rechtbanken moeten de mogelijkheid hebben om buitenlandse criminelen af te sluiten van de Amerikaanse consumentenmarkt."