Het beveiligingsbedrijf Cyber-Ark ondervroeg zo'n 300 IT professionals op het InfoSecurity Europe Evenement naar wachtwoorden en veiligheid. Van de ondervraagden gaf 88 procent aan dat zij bij ontslag gegevens van hun werkgever zouden stelen.

De informatie zou gaan om de wachtwoorden van directieleden, het klantenbestand, plannen voor onderzoek en ontwikkeling, financiële verslagen, plannen voor overnames en fusies en het belangrijkste: de lijst met wachtwoorden om toegang te krijgen tot alle systemen en informatie. Van de 88 procent die aangaf de informatie mee te nemen, heeft een derde geen moeite met het stelen van die lijst met wachtwoorden.

"Wanneer iemand een bedrijf verlaat kan hij vaak nog steeds toegang krijgen tot het netwerk met deze wachtwoorden om zo te beschikken over de meest gevoelige informatie van een bedrijf", aldus Udi Mokady, CEO van Cyber-Ark. "Je kunt de allerbeste beveiligingssystemen ter wereld installeren, maar als je werknemers niet te vertrouwen zijn met gevoelige informatie, raak je deze informatie zeker kwijt".

Hij adviseert om de lijst met privilege-wachtwoorden minitueus bij te houden, waarbij de wachtwoorden met enige regelmaat worden aangepast. Op deze manier kan een werknemer wiens contract vrijwillig of onvrijwillig wordt beëindigd geen ellende veroorzaken op het netwerk of data stelen om wraak te nemen of om er geld mee te verdienen.