Dit blijkt uit een onderzoek dat McAfee door ICM Research liet uitvoeren onder 1049 IT-professionals in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland.

Volgens Vincent Zeebregts, bij McAfee Marketing Manager Benelux, kunnen sociale netwerksites de netwerkbeveiliging in gevaar brengen. “Bij phishing heb je te maken met een target en hoe meer je te weten komt, hoe gerichter je kunt schieten. Zorg ervoor dat de werknemers niet te veel persoonlijke gegevens achterlaten op sociale netwerksites. Lees ook goed de voorwaarden zodat je weet hoe de privacy is geregeld. En als je sociale netwerksites toch toestaat, zorg er dan voor dat er unieke combinaties van gebruikersnaam en wachtwoord worden gebruikt.”

Vooralsnog lijkt het er echter op dat IT-managers zich geen raad weten met sociale netwerksites en een oogje toeknijpen. Zeebregts: “IT-managers hebben toch te maken met een spanningsveld. Taak van IT-managers is om alles draaiende te houden, maar ze worden ook afgerekend op gebruiksgemak. Daar moet je een balans in zien te vinden. Je zit er niet op te wachten dat honderd of duizend mensen gaan klagen.”

Breder probleem

Volgens McAfee zijn echter ook webmail en instant messaging voorbeelden van technologieën die door de IT-afdeling als riskant worden beschouwd, maar toch vaak worden toegestaan. Als een bedrijf tot blokkeren overgaat, dan gaat het in de meeste gevallen om online dating (36 procent), sites voor het downloaden van muziek (40 procent), online muziek-communities (29 procent), sites met video’s (26 procent) en online radio (26 procent). De lijsten van sites en toepassingen die als het meest gevaarlijk worden beschouwd, zien er echter heel anders uit. Ook daarin staan muziek- en datingsites bovenaan (68 respectievelijk 64 procent), maar die worden hier direct gevolgd door instant messaging (58 procent), e-mail via internet (41 procent) en sociale netwerksites (40 procent).

De houding ten opzichte van het blokkeren van bepaalde sites en technologieën is niet in heel Europa gelijk. Uit het onderzoek komt Zweden als het meest soepele land naar voren, met geen enkele vorm van toegangbeperking in 57 procent van de gevallen. Het meest strikt is men in het Verenigd Koninkrijk, waar maar in 28 procent van de gevallen geen sprake is van enige vorm van blokkering. In Nederland geldt bij 45 procent van de bedrijven dat er geen beperkingen worden opgelegd.

Bron: Techworld