Hoofdonderzoeker Mikko Hyppönen van beveiligingsbedrijf F- Secure doet afstand van beveiligingsbedrijf RSA. De beschuldigingen dat RSA een geheim miljoenencontract had met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA hebben de veelvuldige RSA-spreker overtuigd. RSA ging hier – na eerst enkele dagen zwijgen – lijnrecht tegenin. Maar voor Hyppönen is het zo klaar als een klontje.

“Jullie bedrijf heeft een statement gegeven, maar heeft de specifieke beschuldiging nooit ontkend. Uiteindelijk blijkt dat de random number generator van de NSA met opzet gebrekkig is gemaakt, feitelijk door het creëren van een backdoor. Jarenlang bleven jullie deze generator gebruiken, ondanks alle speculaties dat de NSA er een backdoor in gebouwd had”, schrijft Hyppönen in een open brief aan de CEO’s van RSA en diens eigenaar EMC.

Hyppönen spreekt niet meer

Hyppönen is een graag geziene gast op de RSA-conferentie, waar Webwereld hem dit jaar nog sprak over het uitschakelen van botnets. Hij wil daarvoor ISP’s de macht geven om pc's van eindgebruikers van afstand schoon te maken van malware. Maar als sprekers hoeven zij hem dit jaar niet te verwachten. Hyppönen verwacht niet dat andere sprekers – “toch allemaal Amerikanen” – hem volgen, maar wil als bespioneerde buitenlander een statement maken en trekt zich terug.

Lees ook: RSA afgescheept met NSA-miljoenen

An Open Letter to the Chiefs of EMC and RSA