Het offline halen van McColo gebeurde nadat Brian Krebs, security-verslaggever van The Washington Post, de upstream-providers van McColo had ingelicht over de dubieuze activiteiten die de gebruikers van het McColo-netwerk ontplooiden. Het kostte Krebs vier maanden om de informatie te verzamelen.

Volgens diverse security-experts was McColo het 'moederschip' voor de belangrijkste botnets. Het ging daarbij om Mega-D, Srizbi, Pushdo, Rustock en Warezov. Deze botnets spuwen dagelijks grote hoeveelheden spam uit. De dubieuze activiteiten van McColo beperkten zich overigens niet tot het faciliteren van spamverzending. Bij de provider waren ook kinderporno- en malware-sites ondergebracht.

Volgens deskundigen was McColo verantwoordelijk voor 75 procent van alle spam. De gevolgen van het offline gaan van de hosting-aanbieder zijn dan ook direct merkbaar. IronPort signaleerde dinsdag een daling van tweederde van de hoeveelheid spam. Ook Spamcop.net maakt melding van een forse daling: van 40 spamberichten per seconde naar tien.

Toen in september Atrivo offline ging, was er eveneens korte tijd sprake van een sterke afname van de hoeveelheid spam. Na enkele dagen vonden de spammers echter elders onderdak. De verwachting is dat dat nu ook weer gaat gebeuren. Bron: Techworld