De beslissing om gegevens van alle belastingbetalende Italianen online te zetten was een van de laatste acties van het centrum-linkse regering van Romano Prodi. Via de website van de belastingdienst waren sinds gisterochtend de namen, geboortedata, adressen en inkomstengegevens van belastingbetalende Italianen uit het fiscale jaar 2005 op te vragen. De gegevens waren alfabetisch gerangschikt per gemeente. De openbaarmaking leidde tot een golf van protest, maar volgens directeur Massimo Romano van de Italiaanse belastingdienst was de publicatie "in het belang van het publiek" en zou het bijdragen tot meer transparantie. Ook beweerde Romano dat de publicatie in lijn was met de richtlijnen die door een Italiaanse privacywaakhond waren opgesteld. De betreffende privacy-organisatie zegt echter niet van te voren op de hoogte te zijn gebracht en diende een klacht in, met als resultaat dat de informatie inmiddels weer offline is gehaald.

Schaamteloos

Consumentengroepen spreken over een schaamteloze overtreding van privacywetten, met een verhoogd risico op criminaliteit en geweld. "We hebben een petitie bij de privacywaakhond ingediend om onmiddellijk actie te ondernemen om deze gevoelige data niet langer op de website van de belastingdienst te publiceren", reageerde consumentenorganisatie Adoc. Volgens Adoc is er geen clausule in de belastingformulieren aanwezig, waarmee publicatie in deze vorm is toegestaan. Econoom Renato Brunetta, adviseur van de opnieuw aantredende premier Silvio Berlusconi, is van mening dat de belastingdienst juist handelde door te zoeken naar meer transparantie. Maar de dienst had daarvoor een andere aanpak moeten kiezen.

Kidnappers en inbrekers

De bekende Italiaanse cabaretier en politicus Beppe Grillo schrijft op zijn blog dat de gepubliceerde informatie in handen kan vallen van criminelen, op het moment dat de gevangenissen in Italië na een algemeen pardon zijn leeggestroomd. Kidnappers en inbrekers kunnen de informatie gebruiken om aantrekkelijke slachtoffers te kiezen. Volgens Grillo is het verstandiger en veiliger om een onjuiste belastingaangifte te doen, ook al loopt de belastingontwijker daarmee kans op een boete.