De Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, kan een migratie van Windows XP naar Windows 7 niet op tijd afmaken omdat er 30 miljoen dollar te kort aan budget is. Daardoor is de deadline van 8 april gemist en loopt de IRS het risico op "een onstabiele omgeving, met oog op de beveiliging".

Belastingaangiften voor de deur

De Washington Post maakt gewag van een hoorzitting over de begroting van de IRS deze week waarbij duidelijk is geworden dat de ingezette migratie van Windows XP naar Windows 7 bij de belastingdienst enorm is vertraagd omdat door bezuinigingen 30 miljoen dollar te kort is. En dat terwijl over een week de beruchte Tax Day voor de deur staat, de dag waarop elke Amerikaan zijn belastingaangifte moet doen.

In de hoorzitting meldde de topman van de IRS op vragen van politici dat de begroting van de belastingdienst al jaren onder druk staat en dat de migratie naar Windows 7 een van de ICT-projecten was ter waarde van 300 miljoen dollar die niet zijn afgerond vanwege opgelegde bezuinigingen.

'Beveiliging onstabiel'

"Ja, we wisten al geruime tijd dat Microsoft zijn ondersteuning zou stopzetten op 8 april. En dus zijn we erg bezorgd dat als we die migratie niet afmaken, we een onstabiele omgeving zullen hebben in beveiligingsopzicht." In een verklaring aan de Washington Post zegt de IRS dat het nog steeds probeert de pc's van Windows XP naar Windows 7 te migreren.

Dat moet dan voor het einde van het jaar lukken. Van de 110.000 pc's met XP is nu bijna de helft gemigreerd naar Windows 7. Daarnaast is met Microsoft een overeenkomst gesloten voor wat de Post noemt verlengde ondersteuning, bedoeld wordt Custom Support. Er wordt niet gemeld hoe veel dat kost.

Overigens meldt de IRS dat de behandeling van de belastingaangiften gewoon door kan gaan, omdat de machines die daarvoor worden gebruikt, niet op XP lopen.