Het opsporingsteam van de Belastingdienst, de FIOD, wil zelfstandig gebruik kunnen maken van IMSI-catchers, ook wel Stingrays genoemd, om "bepaalde identificerende signalen op te vangen". Dat voorstel is zojuist gepubliceerd als internetconsultatie.

Een IMSI-catcher doet zich feitelijk voor als legitiem base station van een mobiel netwerk, zodat alle mobieltjes in de buurt ermee contact maken. Hiermee kan de locatie van toestellen worden bepaald, maar desgewenst ook al het spraak- en IP-verkeer worden onderschept.

Op eigen houtje

Politie en de inlichtingendiensten AIVD en MIVD maken al gebruik van deze apparatuur. De politie na toestemming van de Officier van Justitie, de geheime diensten op eigen houtje. Dat laatste wil de FIOD nu ook.

De overheid zelf bagatelliseert de nieuwe bevoegdheid, "de verwachte gevolgen voor burgers, bedrijven en milieu zijn nihil", vindt het Ministerie van Economische Zaken, die gaat over de Telecomwet.

Vorig jaar sprak de Hoge Raad haar zegen uit over het gebruik van de IMSI-catcher en de stealth sms, mits alleen gebruikt om (de mobiel van) een verdachte te lokaliseren. Hoe vaak deze apparatuur ook wordt ingezet om gesprekken en IP-verkeer te onderscheppen is niet bekend.