Het Belgische telecombedrijf Belgacom stapt naar de rechter vanwege een digitale inbraak. Volgens de krant De Standaard kwam na een uitgebreid onderzoek van een Nederlandse firma aan het licht dat het bedrijf zeker sinds 2011 door de inlichtingendienst NSA afgetapt wordt. Op de systemen van Belgacom is malware aangetroffen die naar de NSA te herleiden zou zijn. Belgacom bevestigt de aangifte, maar wil niet zeggen of het om de NSA gaat. Die conclusie is nog te voorbarig, zo laat het weten.

Weekendoperatie om malware te verwijderen

‘”We hebben sporen gevonden van een inbraak in het intern computersysteem”, verklaarde een Belgacom-woordvoerder maandag in het Vlaamse radioprogramma De Ochtend. “Er zijn maatregelen genomen om het virus te verwijderen. Dat is met succes gebeurd.” Volgens het telecombedrijf ging het om een “ingewikkeld en onbekend virus”. Toch meldt de woordvoerder dat er geen indicaties zijn dat “klantgegevens in gevaar zijn geweest”. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen afgelopen weekend de systemen zodanig beveiligd dat de continuïteit van de dienstverlening ook in de toekomst niet in gevaar komt door malware.

Volgens Belgische kranten wees het onderzoek bij Belgacom uit dat hackers vooral interesse hadden in Bics, het dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd telefoonverkeer regelt. Vooral gesprekken vanuit en naar landen als Jemen, Syrië en andere, door de Amerikanen als 'schurkenstaten' beschouwde landen zouden geregistreerd staan.

Persconferentie volgt later deze ochtend

Als Belgacom daadwerkelijk de NSA op de korrel gaat nemen in de rechtszaal, dan zou dat verregaande politieke gevolgen kunnen hebben. De Belgische overheid is namelijk hoofdaandeelhouder van het telecombedrijf. Premier Elio di Rupo belegt daarom later deze ochtend een persconferentie over de kwestie.