Bij de Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL) zijn honderden klachten binnengekomen over Google Street View. CBPL-woordvoerster Eva Wiertz: “Mensen zijn bezorgd en sommige vragen om de dienst offline te halen. Anderen willen dat hun huis onherkenbaar wordt en een minderheid van de klachten gaat over gezichten die toch te herkennen zijn."

Boevenwerktuig

Ook de Belgische politievakbond Sypol heeft forse kritiek op Google Street View. Woordvoerder Jean-Marie Hottat meldt tegenover de VRT dat boeven met Street View vanuit thuis alle aspecten en beveiliging van huizen kunnen bekijken.

"Wij moeten van alles en nog wat proberen te doen om de mensen bewust te maken voor de diefstallen en dan krijgen de boeven zo'n werktuig. Dat is onmogelijk. Dat is onbegonnen werk voor de politiediensten", meldt Sypol-woordvoerder Jean-Marie Hottat.

Systeem offline halen

De politievakbond overweegt dan ook stappen om het systeem offline te halen of dat Street View alleen beschikbaar is voor onder meer politiediensten en makelaarskantoren.

Google-woordvoerder Mark Jansen reageert tegenover Webwereld: “Wij delen de zorgen over criminaliteit niet - zeggen dat Street View dit mogelijk maakt, staat gelijk aan de autofabrikanten de schuld in de schoenen schuiven van een misdaad omdat criminelen wel eens gebruik maken van vluchtauto's."

Linkje klikken

Het CBPL verwijst de burgers met klachten nu door naar het linkje onderin et scherm van Google Street View waar mensen Google kunnen vragen om hun huis of gezicht onherkenbaar te maken. Naar aanleiding van het ongenoegen bij veel burgers overlegt de Commissie de komende dagen over eventuele oplossingen.

Jansen vertelt dat Google zijn best doet om mensen die geen prijs stellen op Street View te helpen. “Naast het automatisch onherkenbaar maken van gezichten en het onleesbaar maken van nummerborden, maken we de volledige auto, het volledige huis of de volledige persoon onherkenbaar wanneer een gebruiker een dergelijk verzoek indient."

'Duitsers omarmen het'

In Duitsland was eveneens veel ophef over de privacy-schending door Google Street View. Na veel publieke debatten en rechtszaken stopte Google tijdelijk met het actualiseren van digitale straatbeelden.

Volgens Time Magazine beginnen Duitsers het project steeds meer te omarmen nu ze inzien dat Street View niet door kwaadwillenden gebruikt wordt. Ook het CBPL onderschrijft dit. Volgens Wiertz zijn de foto's in Street View veelal geen recente beelden van huizen.Verder gaan inbrekers volgens haar uiteindelijk toch altijd fysiek een kijkje nemen bij de huizen.