Dat verklaarde Luc Beirens, hoofd van de FCCU, woensdag tijdens een hoorzitting over ict-security in het Belgische parlement. Twee jaar geleden kreeg de FCCU de mogelijkheid om 44 mensen aan te nemen, maar op dit moment staan er nog altijd 17 vacatures open, zo bericht De Morgen.

Het gebrek aan goed personeel is volgens Beirens niet het enige probleem. Hij meent dat België zeer kwetsbaar is voor computercriminaliteit. Beirens wees onder meer op het ontbreken van een Computer Emergency Response Team (CERT) in België.

Een Belgisch CERT zou volgens Beirens onder meer in actie moeten komen bij een cyberaanval. "Als bij een cyberaanval de beslissing moet vallen om alle buitenlandse internetverkeer te blokkeren, wie kan dan het netwerk uitschakelen? Daarover is geen duidelijkheid", zo tekende ZDNet op uit de mond van Beirens. Het FCCU-hoofd meent dat het blokkeren van al het buitenlands internetverkeer noodzakelijk kan zijn.

Arnout Veenman van ISPam.nl noemt het voorstel om in noodgevallen het buitenlands internetverkeer tegen te houden 'een hele domme uitspraak'. "Het idee alleen al dat er op enig moment zou worden besloten om het volledige internet binnen de Belgische landsgrenzen uit te schakelen is bizar. Met dit soort ideeën ben je blij dat België geen noemenswaardige internetknooppunten heeft."