De Belgische overheid gaat alle diensten en departementen grondig controleren op sporen van cyberspionage, na de zoveelste gênante inbraak eerder deze week. Vermoedelijk Russische staatshackers braken in bij Buitenlandse Zaken en maakten geheime dossiers over Oekraïne en de NAVO buit. Maar ook Economische Zaken is getroffen, meldt SmartBiz.

Vandaar dat nu alle diensten, inclusief de kanselarij van premier Di Rupo en de politie, extra worden gecontroleerd op sporen van cyberinbraak, meldt De Tijd. Daarbij heeft de federale overheid hulp van de Amerikanen en externe securitybedrijven afgeslagen. Het was de CIA die de Belgen waarschuwde voor de cyberinbraak. De infectie van computers verliep via de rootkit Uroburos, ook wel Snake genoemd. Bijna 50 servers en een onbekend aantal clients is geïnfecteerd.

Britten tapten Belgacom af

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd vorig jaar ook al gehackt. Een andere beruchte hack op cruciale Belgische telecominfrastructuur werd uitgevoerd door een bevriende natie, de Britse geheime dienst GCHQ. Om die Belgacom-hack te onderzoeken werd het Delftse Fox-IT ingeschakeld.