Het elektronisch stemmen in België is bij de verkiezingen van het afgelopen weekend niet soepel verlopen. Op verschillende plaatsen zorgden technische problemen bij de stemcomputers voor wachtrijen en waren er kantoren waar zelfs helemaal niet gestemd kon worden. Er is kritiek op de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, omdat de problemen al eerder gesignaleerd zouden zijn.

Rijk assortiment problemen

Het gebruik van de stemcomputer in België werkt behoorlijk anders dan de computers die we tot enkele jaren terug in Nederland kenden. Burgers moeten zich legitimeren aan het systeem met een chipkaart en via een aanraakscherm een keuze maken. Daarna print de computer een stembiljet uit met een QR-code die moet worden ingelezen door een scanner. Vervolgens wordt het stembiljet aan een medewerker van het bureau gegeven die het formulier in de stembus stopt.

Een rijk assortiment aan problemen plaagde de verkiezingen bij onze zuiderburen. Bij een bureau zorgde een printerstoring voor oponthoud, op een andere plek waren de usb-sleutels defect die medewerkers gebruiken om de applicaties op te starten (PDF) en bij twee lokalen moesten de stemmen opnieuw worden geteld omdat de kiezers zelf hun kaart in de gleuf staken. En dat mag niet.

Bij tenminste 170 bureaus was er sprake van ernstige technische problemen waardoor het stemmen even helemaal stil kwam te liggen. Bij ongeveer de helft van de meer dan 6000 stemlokalen werd nog met het rode potlood gestemd en daar waren geen problemen.

Stemcomputersaga sluimert door

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zei onlangs bij monde van voorzitter Berndt Scheiders nog op BNR Nieuwsradio de stemcomputer terug te willen. Het handmatig tellen van stemmen duurt volgens hem te lang. “Het is toch jammer dat moderne middelen niet worden gebruikt", aldus Schneiders.

De stemcomputer werd in 2008 officieel weggezet in de archiefkast van de bureaucratie omdat de machines afluistergevaarlijk zijn. Bovendien is er zonder hardcopy van de stemmen geen goede hertelling te doen. Dat probleem heeft België opgevangen met de stemcomputer die input digitaal verwerkt en ook meteen een printje maakt.

Die printer heeft de Nederlandse overheid ook even overwogen, maar deze optie is naar de prullenbak verwezen. De apparatuur zou regelmatig gecontroleerd moeten worden en volgens een expertgroep was er geen garantie dat de machines op de verkiezingsdag zelf binnen de wettelijk gestelde norm op stralingsniveau zouden blijven.