Binnen twee dagen na het uitbrengen van iOS7 is Apple in verlegenheid gebracht door het opduiken van twee simpele trucs om het codeslot in het systeem te omzeilen. Door een truc ontdekt door een Palestijn is het mogelijk om op een vergrendelde iPhone telefoonnummers te bellen. Dat werkt door op het lockscreen weg te swipen en voor 'noodgeval' te kiezen en meerdere keren op de groene bel-toets te klikken na het invoeren van een willekeurig nummer.

iOS7 zou in dat scherm alleen noodnummers moeten toestaan, maar nadat het scherm helemaal zwart wordt blijkt het telefoongesprek op de achtergrond wel tot stand te komen. De methode werkt volgens de ontdekker met nummers van alle providers, ook in het buitenland.

Foto-toegang

Vrijdag meldde een Spanjaard ook al een truc waarmee met een paar handelingen het codeslot was te omzeilen om toegang te krijgen tot foto's op vergrendelde toestellen. Die kiekjes waren vervolgens ook via e-mail, Facebook of Twitter te delen, waarmee de accounts op die social media dus ook over waren te nemen. De truc is te blokkeren door in te stellen dat het nieuwe 'control center' bij vergrendelen niet moet worden getoond.

Apple heeft volgens Forbes aan beide ontdekkers van de bugs gemeld dat ze uiteindelijk via een software-update worden gefixt.