De Roemenen waren vooral actief in Nederland en Italië de meeste slachtoffers van dit netwerk criminelen vielen in die landen, meldt het Belgische persbureau Belga. 's Nachts ging de bende op pad om in winkelcentra geldautomaten aan te passen zodat er pinpasgegevens gekopieerd konden worden.

Een keer per maand werd de geïnstalleerde electronica door de dieven gecontroleerd en de persoonlijke data van rekeninghouders en de data van bankpassen verzameld. Met die gegevens werden pinpassen en creditcards gekloond waarna rekeningen werden geplunderd. In totaal werden 15.000 passen geskimd, de schade bedraagt tenminste 5 miljoen euro.

Georganiseerde misdaad

Volgens de Roemeense autoriteiten gingen de criminelen zeer georganiseerd te werk. Elk lid was belast met een specifieke taak. Elke operatie vereiste maanden van voorbereiding. Waar de aanhoudingen in Nederland werden verricht en om hoeveel skimmers het gaat is niet bekend. De politie kon niet direct reageren op een verzoek om commentaar.

Eerder dit jaar hield de politie in Rotterdam, Bathmen en Bunnik al Roemeense skimmers aan. De schade door skimmen bedroeg vorig jaar 31 miljoen euro, zo blijkt uit een gepubliceerde inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dat is uitgezocht op verzoek van minister Wouter Bos (Financiën). De NVB ziet een stijgende lijn in het aantal fraudegevallen. Roemeense criminelen zijn verantwoordelijk voor ruim negentig procent van de gevallen van pinpasfraude.