Acht mannen en een vrouw zijn woensdag op diverse plekken in het Verenigd Koninkrijk gearresteerd op verdenking van samenzwering bij het plegen van fraude, schrijft de Financial Times. Volgens de Londense politie, die het onderzoek leidde, gebruikte de bende simkaarten uit frauduleus verkregen iPhones en andere mobieltjes om dure internationale telefoonlijnen te bellen die door de criminelen zelf waren ingericht. Sommige gesprekken kosten tot tien Britse pond per minuut, aldus de FT.

1,2 miljoen pond schade

Mobiele telecomaanbieder O2 heeft door de fraude alleen al in juni voor 1,2 miljoen pond aan schade geleden. O2 deed aangifte bij de politie toen het ontdekte dat sommige telefoonrekeningen van zijn klanten gigantisch hoge bedragen begonnen te vertonen.

Britse telecomproviders moeten de aanbieders van telefoondiensten in sommige landen betalen voordat ze geld ontvangen van hun eigen klanten. De bedragen van vele miljoenen betaalde O2 dus al, terwijl het later naar het geld van zijn malicieuze klanten kon fluiten.

Id-fraude

Volgens de politie hebben de criminelen gestolen identiteiten en valse accounts gebruikt bij het kopen van telefoons die werken op het O2-netwerk.

Tijdens invallen troffen agenten een partij telefoons zonder simkaarten met een totale waarde van 15 duizend Britse pond aan. De toestellen werden naar handlangers in het buitenland gestuurd.