"Sommige gangs zijn overgestapt van het verkopen van drugs naar het stelen van laptops", vertelt David Perry, Global Director of Security Education voor Trend Micro. "Ze breken in alle kamers van een hotel in, stelen de laptops en draaien dan een programma om identiteitsgegevens te verkrijgen. Daarna gooien ze de laptop weg alsof het een dop van een pinda is."

Volgens Perry hebben de daders programmatuur die de informatie oplepelt en vervolgens presenteert. "Deze gegevens verkopen ze weer, door ze aan te bieden op IRC-kanalen [chat - red.]", betoogt hij. De schade van identiteitsdiefstal loopt volgens hem nu al in de miljarden in de VS.

Perry kan die beweging eenvoudig verklaren, omdat deze vorm van criminaliteit minder gevaarlijk is, meer opbrengt en ook nog eens eenvoudiger is. "Daarbij hebben we het over georganiseerde misdaad, maar vergeet niet dat we ook niet-georganiseerde misdaad hebben", waarschuwt hij. Zo wist de politie in Californië hem te melden dat de meeste zaken die zij onderzoeken te herleiden zijn tot bekenden of familieleden van een slachtoffer.

Volgens Perry is het tijd om verder te kijken dan naar virussen alleen. De dagen dat er drie tot vijf nieuwe virussen per maand bijkomen zijn al lang vervlogen en volgens hem gaat het nu al om tienduizenden per dag. Uiteindelijk zal dat groeien tot honderdduizenden, omdat malware steeds intelligenter wordt en zichzelf muteert om herkenning te voorkomen.

Trend Micro komt nu met een nieuwe manier van rating, waarbij IP-adressen aan de hand van veel verschillende parameters een betrouwbaarheidsscore krijgen. Hiervoor kocht de onderneming het bedrijf Kelkea uit Hawaii op. Deze organisatie heeft een rating ontwikkeld om per internetadres de risico's in te schatten. "Ze doen dat met slechts 0,003% false positives."

Volgens Perry zullen nieuwe technieken wel helpen, maar zullen we met internet nog door een diep dal gaan met beveiligingsincidenten. "Wij sluiten alles op internet aan", betoogt hij. "Onze deuren, gasmeters, koelkasten willen we aansluiten. Daarmee smeken we criminelen om zich hiermee te gaan bemoeien." Omdat mensen gemaksdieren zijn, zullen we dat volgens hem doen als het voordeel oplevert.

"Uiteindelijk zal er iets gaan gebeuren: de luchtverkeersleiding wordt uitgeschakeld, verkeerslichten doen het niet meer of een bank gaat ten onder aan een incident. Iets groots gebeurt door de hoeveelheid misdaad waarmee we leven", waarschuwt hij. "Dan zullen mensen eisen dat internet wordt vervangen door iets dat veiliger is."

De oplossing ligt voor hem in vier zaken. Als eerste moeten de technieken veiliger worden opgezet. Verder moet de software van beveiligingsleveranciers veel beter worden. Verder moeten mensen betere opleiding krijgen en vertrouwd raken met de risico's net alsof ze in een nieuwe stad gaan wonen en alles moeten leren. Tot slot is het belangrijk dat de wetgeving universeler wordt om misdaad effectief te kunnen bestrijden. "Als dat voor elkaar is, hebben we een veiliger internet."