De malware die de hackers op Sony hebben losgelaten, zit enorm slecht in elkaar. Zo slecht, dat het haast onwaarschijnlijk lijkt dat de aanval daadwerkelijk is uitgevoerd door de topstaatshackers van Noord-Korea, uit de zo genaamde Unit 121. Een analyse van de Destover-malware door Cisco laat namelijk zien dat de code vol met fouten zit. "Het is de evenknie van de bermbom", schrijft Ars Technica.

Cisco zegt tegen Ars dat het verschil in kwaliteit tussen Destover en echte staatsmalware enorm groot is. Veel moeite en geld is er niet ingestopt, zo als uit dit blog van Cisco blijkt. Dat brengt Wired er mede toe te schrijven dat het bewijs dat de Noord-Koreanen achter deze hack zitten echt flinterdun is. Het zijn eerder hacktivisten dan staatshackers, vindt Wired.

Ook een bermbom blijkt nucleair

Maar al met al blijkt het inzetten van dergelijke manke code genoeg om vele GB aan data te roven, en Sony terug te werpen naar het Stenen Tijdperk van de IT. TechCrunch laat anonieme werknemers van Sony aan het woord die klagen over de technologie waarmee ze sinds de hack moeten werken.

"We zitten hier nu vast in 1992", zegt een vrouw. "We hebben nauwelijks werkende e-mail en geen voicemail, dus mensen moeten nu met elkaar praten. Sommigen zenden zelfs faxen. We hebben oude printers uit het magazijn gehaald. Het is een gekkenhuis."