Hiermee gaat sir Berners-Lee rechtstreeks in tegen uitlatingen van Britse politici waaronder premier David Cameron. Hij spreekt namelijk van verraad en terroristenhulp door de onthullingen van voormalig NSA-systeembeheerder Edward Snowden en de berichtgeving op basis daarvan. De inlichtingendiensten redden levens, aldus Cameron.

Encryptie is zaak van nationale veiligheid

Berners-Lee hekelt nu het toezicht op die spionagediensten, zoals de Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ. Het besluit van die organisaties om encryptie te kraken en te ondermijnen is volgens hem "walgelijk en dom", schrijft dagblad The Guardian. De inlichtingendiensten staan daarmee namelijk in direct contrast met pogingen van de Amerikaanse en Britse overheden om cyrbercrime en cyberoorlogsvoering te bestrijden.

Goede encryptie zou een prioriteit voor nationale security moeten zijn, argumenteert sir Berners-Lee, ook juist voor de inlichtingendiensten. Daarnaast vormt het kraken en ondermijnen ook een verraad van de technologie-industrie, vult de Britse schepper van het World Wide Web aan.

'Controle en toezicht hebben gefaald'

"Klokkenluiders en verantwoordelijke media die met hun samenwerken, spelen een belangrijke rol in de maatschappij. We hebben krachtige diensten nodig die criminele activiteit online bestrijden, maar elke krachtige dienst heeft toezicht en controle nodig. En gezien de recente onthullingen lijkt het erop dat het huidige systeem van checks and balances heeft gefaald."

Sir Tim Berners-Lee heeft deze tweet van de Web Foundation zelf weer geretweet: