Veel websites schermen hun archieven af. Soms achter betaalmuren, soms achter registratiesystemen. De afscherming is vaak echter gebaseerd op een simpele en makkelijk te omzeilen browserinstelling. Dit legt zoekexpert Henk van Ess bloot, die de trucs demonstreert in enkele filmpjes.

Betaalde toegang

Zo is met een bookmark-truc het online-ontoegankelijke deel van het Haagse Gemeentearchief toch gewoon in te zien. Voor het maximum van zes leesbare artikelen bij opinieweekblad Elsevier is het nog eenvoudiger. Het uitschakelen van JavaScript volstaat om meer artikelen te kunnen zien. Overigens is dat in de Chrome-webbrowser van Google niet zomaar te doen.

Het afschermen van content gebeurt niet alleen direct om inkomsten; een zogeheten betaalmuur. Bij Elsevier is registratie gratis. De lezer moet bij het aanmaken van een gratis account naast naam en functie ook invullen dat hij of zij Elsevier toestemming geeft "om artikelen en advertenties op de website op mijn interesses en gegevens af te stemmen".

Dezelfde eenvoudige truc, het uitschakelen van JavaScript klaart ook de klus voor een internationale titel als The Financial Times. Registratie bij FT.com is dan onnodig om meer dan 1 artikel per 30 dagen te mogen lezen. De omzeiling van de FT-registratie levert echter niet de volledige artikelen op. Gebruik van een registratie-generator als Bugmenot werkt vaak echter wel.

Auteursrechten

Soms gebeurt het afschermen van content vanwege auteursrechten. Dat is het geval bij de gemeente Den Haag voor afscherming van oude krantenartikelen. Het Haagse Gemeentearchief is online deels toegankelijk; voor volledige toegang tot de artikelen van de Haagsche Courant is fysiek bezoek aan het archief vereist.

Daar zijn de jaargangen van 1945 tot 1965 wel online in te zien. Met een hack dus ook van buiten Den Haag via internet te bekijken. De site wordt met een specifieke url-aanvulling om de tuin geleid om de afgeschermde content toch weer te geven.

Update:

Details toegevoegd over FT.com en Chrome.

Gratis toegang tot Elsevier: FT-registratie omzeilen: Toegang tot het Haagse Gemeentearchief: