Het pincodesysteem blijft wel bestaan. Alleen wordt die code niet meer gekoppeld aan de informatie die opgeslagen is op de magneetstrip, maar aan de informatie die op de emv-chip staat. Dit is veiliger en gaat skimmen tegen, zo bevestigt de Nederlandse bewaker van het e-betalingsverkeer Currence tegenover Webwereld. De overgang is volgens Currence puur een kwestie van marktwerking.

Nederland is vrij laat met deze omslag. Groot-Brittannië maakt bijvoorbeeld al jaren gebruik van alleen het emv-systeem. "Nederland loopt wat dat betreft een beetje achter. Dat is ook de reden waarom veel Roemenen hier komen skimmen", zegt een woordvoerder van Currence. Hij vergelijkt de magneetstriptechnologie met "het cassettebandje uit de jaren zestig".

Strip verdwijnt niet meteen

Skimmen van kaarten met de nu gangbare methode is niet mogelijk bij emv-kaarten. De skimmers kopiëren nu de magneetstrip en registreren met een kleine camera de pincode van de rekeninghouder. Er zijn tot op heden geen manieren gevonden om direct de data op de emv-chip te kopiëren en de chip dus te klonen.

Het verdwijnen van de betaalmethode via de magneetstrip hoeft niet te betekenen dat de strip van de kaart verdwijnt. In het buitenland wordt de emv-chip nog niet overaal ondersteund. Dat betreft vooral minder ontwikkelde landen, maar ook de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben hier ook geen plannen voor.

Daarom zal de magneetstrip "nog een paar jaar" op de kaart blijven zitten en ook informatie bevatten. Het wordt skimmers wel moeilijker gemaakt om die informatie van de strip te stelen. De gleuf waar de pas in wordt gestoken, verandert namelijk. De betaalkaart hoeft voor het uitlezen van de chip maar half in de automaat worden gestoken.

Winkels lopen achter

De huidige betaalmethode wordt pas in 2012 vervangen omdat nog niet alle winkels automaten hebben die kunnen omgaan met de chip. Op dit moment is tachtig procent van alle pinpassen al voorzien van een chip. Over een half jaar moet dat honderd procent zijn. Alle geldautomaten zijn wel al uitgerust om de emv-chip te herkennen. "Bij de winkels is nu slechts veertig procent emv-geschikt", aldus de zegsman van Currence.

Ook in de emv-geschikte winkels moet het een en ander aangepast worden. "De andere zestig procent moet gewoon nieuwe of aangepaste betaalapparatuur gaan aanschaffen. Dat duurt gewoon een tijd."