Dat blijkt uit een test die volgende maand verschijnt in het Duitse computertijdschrift C't, zo meldt Ars Technica. C't liet meer dan een miljoen bekende virussen uit de laatste zes maanden los op 17 antiviruspakketten. Avira Antivir en Gdata Antivirus 2006 wisten 99 procent van alle gebruikte malware te detecteren.

Maar veel virusbestrijders blijken door de mand te vallen als het gaat om het opsporen en voorkomen van nieuwe, nog niet in kaart gebrachte virussen en malware. Begin 2007 scoorde de antiviruspakketten op dit gebied nog een nauwkeurigheid van 40-50 procent. Aan het eind van het jaar daalde dit tot 20-30 procent. NOD32 scoren momenteel het best op dit terrein, met een nauwkeurigheid van respectievelijk 68 en 41 procent.

Het toenemende falen van de software kan worden toegeschreven aan de professionalisering van virusmakers en de meer ingenieuze methoden die zij gebruiken om virusbestrijders te omzeilen. Opmerkelijk is de rol van online virusscanners. Zo meldt Channel Register dat deze meer kwaad dan goed doen, omdat virusmakers de online tools, die bestanden soms door 32 virusbestrijders laten testen op virussen, gebruiken om te controleren of hun virus onopgemerkt blijft.

Het feit dat sommige van deze online scanners toezeggen om de testresultaten niet naar beveiligingsbedrijven te sturen, helpt het anonieme testproces van de virusmaker.

Een samenvatting van het nog te verschijnen testartikel van C't is te vinden op heise Security.