Pas op voor lokkende Bitcoin-avonturen! De cryptomunt is door zijn relatieve nieuwheid en onbekendheid, plus het feit dat het betaalverkeer niet is gereguleerd een magneet voor foute types. Die lokken investeerders met beloftes van torenhoge winsten in allerlei variaties op het klassieke piramidespel (Ponzi scheme), waarschuwt de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Wilde Westen

Let wel, het gaat dus niet per se om Bitcoin zelf en het peer-to-peer netwerk waarop het draait, maar het radicale gedecentraliseerde en ongereguleerde systeem vormt wel een soort Wilde Westen waar fraudeurs en financiële kwakzalvers vrij spel hebben.

Bovendien is de koers van de Bitcoin zeer volatiel, maar is het grosso modo gigantisch gestegen door de jaren heen. Dergelijke 'prestaties in het verleden' geven nogal eens aanleiding voor dollartekens in de ogen van naïeve investeerders.

De SEC heeft enkele tips om dubieuze investeringsprojecten te herkennen, die overigens altijd opgaan, zoals "gegarandeerde hoge winsten", ongevraagde adviezen en druk om *nu* in te stappen.

Doelwit voor hackers

Daarbij is belangrijk om te weten dat Bitcoin-transacties wel traceerbaar maar onomkeerbaar zijn, en niet zijn verzekerd of gereguleerd, en een wereldwijd karakter hebben zonder centrale autoriteit.

Bovendien zijn er securityrisico's: vooral Bitcoin-wallets en marktplaatsen zijn een favoriet doelwit van hackers. Of ze gaan op mysterieuze wijze kopje onder, zoals Mt Gox.

En, herhaalt de SEC, Bitcoin mag dan niet-gereguleerd zijn, de fiscus ziet het wel als regulier eigendom waarop belasting rust.

DNB: Bitcoin geen alternatief voor geld

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) komt met een standpunt over Bitcoin. "Het is onwaarschijnlijk dat virtuele valuta's zoals de bitcoin op afzienbare termijn een bruikbaar alternatief voor het huidige geld zullen worden", aldus de financiële toezichthouder.

Het gebruik is nog zeer kleinschalig en zijn er geen waarborgen. "Bovendien lopen gebruikers behoorlijke risico's wanneer zij virtuele valuta's aanschaffen, uitgeven en/of ontvangen."