Het Strands project kent een budget van 7,2 miljoen Britse pond, meldt de BBC, waarvan het overgrote deel komt van de Europese Unie. De universiteiten van Birmingham en Lincoln doen ook een duit in het zakje, maar verder komt het geld van 4GS Technology en de Academy of Ageing Research, een Oostenrijkse dienstverlener in de thuiszorg.

De software moet de volgende generatie robots een zelflerend vermogen geven en daardoor op termijn “onze collega en wellicht onze vriend worden”, zegt professor Tom Duckett van de universiteit van Lincoln tegen de BBC. De softwareontwikkeling wordt gedeeld gedaan op acht plaatsen in de wereld, waaronder bij universiteiten in Oostenrijk en Duitsland en het Koninklijke Instituut voor Technologie in Zweden.

Robots leren omgaan met tijd-ruimte

De software wordt voorzien van 4D-mapping, een technologie waarin ruimtelijke herkenning wordt gecombineerd met tijdsduur. Daardoor zouden veranderingen in de ruimtelijke omgeving moeten worden herkend. Een beveiligingsrobot zou zo kleine veranderingen in ruimtes herkennen die zo miniem zijn dat het menselijke observatievermogen daarin te kort schiet. Dan kan een mens worden gewaarschuwd om daarnaar een onderzoek in te stellen.

Het Strands Project heeft een looptijd van vier jaar en moet een compleet werkend systeem opleveren aan het einde daarvan. Dat systeem wordt gedemonstreerd in wetenschappelijke bijenkomsten, openbare evenementen en handelsevents.