Volgens Sunbelt Software, fabrikant van antispywaresoftware, schuilt er een groot gevaar in CoolWebSearch. Dit is een bekend, maar moeilijk te ontdekken en moeilijk te verwijderen spywareprogramma dat gebruikt wordt om informatie over bezoekers te verkrijgen.

Volgens Sunbelt is er een variant van CWS die pc's verandert in zombie-computers, pc's die gebruikt worden door spammers om hun stortvloed aan mail te versturen, vaak zonder medeweten van de eigenaar van die pc. De software verstuurt bovendien uitgebreide persoonlijke informatie naar diverse servers in de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om chatsessies, gebruikersnamen, wachtwoorden, gegevens over eBay-accounts en bankgegevens, aldus Alex Eckelberry van Sunbelt.

Volgens Eckelberry, die de verstuurde informatie heeft geanalyseerd, lopen veel internetters hierdoor gevaar het slachtoffer te worden van 'identiteitsdiefstal'. Volgens hem is er sprake van een grote bende die is gericht op diefstal van identiteitsgegevens.

Eckelberry kon uit de CWS-gegevens onder meer bedrijfstransacties achterhalen. De bestanden die van personen worden verzameld, kunnen wel 10 tot 20 MB groot zijn. "Het is een van de meest onfatsoenlijke programma's die we hebben gezien", aldus Eckelberry. Hij heeft de federale recherche FBI ingeschakeld om de makers van het programma te achterhalen. De FBI wilde geen commentaar geven.