Volgens de Zwitserse afdeling van het beveiligingsbedrijf is het mogelijk om toetsaanslagen uit de lucht te pikken. Dat betekent dat gebruikersnamen, wachtwoorden, bankgegevens en vertrouwelijke informatie kunnen worden onderschept.

Het team heeft tot nu toe alleen Microsoft toetsenborden onder de loep genomen, maar de onderzoekers verwachten dat producten van bedrijven zoals Logitech dezelfde problemen hebben.

Veel draadloze apparaten werken tegenwoordig met een bluetoothverbinding. De producten van grote bedrijven zoals Microsoft werken echter nog met de stabiele en goedkope 27 megahertz radiogolftechnologie. Het signaal kan met een simpele radio-ontvanger, een geluidskaart en de juiste software worden opgepikt binnen een straal van tien meter. Met gebruik van specialistische apparatuur wordt die afstand nog groter.

Gekraakt

"Dreamlab Technologies heeft met succes de versleuteling gekraakt die gebruikt wordt in Microsoft's Wireless Optical 1000/2000 toetsenborden", liet het bedrijf weten. "Omdat de meeste draadloze producten van Microsoft werken met dezelfde technologie verwachten we dat die ook niet veilig zijn."

Meteen na de ontdekking heeft Dreamlab de fabrikant op de hoogte gesteld. "Die krijgt nu de mogelijkheid om de beveiliging te verbeteren", zei Nicolas Mayencourt, directeur van Dreamlab. "Consumenten krijgen nu ook de kans om hun eigen beveiliging te regelen. Alleen op deze manier kan er gewerkt worden aan daadwerkelijke beveiliging."