De Staatsloterij heeft zijn beveiliging niet op orde, stelt de Nederlandse Kansspelautoriteit in een vertrouwelijk onderzoek, dat in handen van de Volkskrant is. Aanleiding was de onthulling door diezelfde krant in september dat medewerkers van het Griekse it-bedrijf Intralot, dat voor de Staatsloterij werkt, de loterij stiekem zouden kunnen manipuleren.

Manipulatie van buitenaf

Het systeem waarmee de winnende loten worden getrokken is volgens de Kansspelautoriteit vatbaar voor manipulatie van buitenaf. De toezichthouder dwingt de Staatsloterij tot maatregelen. Welke dat zijn, willen beide organisaties niet kwijt. De Staatsloterij zegt alleen zich 'niet te herkennen' in de beschuldiging dat zijn beveiliging niet zou deugen.

Of er daadwerkelijk is gesjoemeld met de uitslag van de loterij, blijft onduidelijk.

Bestand met loten aanpassen

Intralot beheert sinds 2010 de systemen voor de Staatsloterij. Medewerkers van het bedrijf konden loten vervangen en op hun eigen naam zetten, omdat er geen logbestanden werden bijgehouden, stelden ex-medewerkers van Intralot. Het aantal loten in het bestand blijft dan gelijk, waardoor manipulatie alleen zou opvallen als er verdacht veel prijzen in een bepaalde regio zouden vallen. Ook zou Intralot op zijn hoofdkantoor loten kunnen uitprinten.

Verdachte Koningsdagloting

De Kansspelautoriteit startte zijn onderzoek naar de beveiliging van 'it-systemen rond het trekkingsproces' bij de Staatsloterij, nadat er bij de Koningsdagloting meer loten in de trekking meededen dan er waren verkocht. Dat duidt op daadwerkelijk misbruik binnen Intralot. De Staatsloterij ontkende dat.