Het tekortschieten van beveiliging bij virtuele servers komt doordat er in het vroege stadium van architectuur en planning voor virtualisatieprojecten er geen beveiligingsteams betrokken worden. Het is namelijk niet zo dat virtualisatie per definitie onveiliger zou zijn, benadrukt vice-president Neil MacDonald van Gartner. “Maar de virtuele servers worden onveiliger ingericht, en dat is het gevolg van onvolwassen tools en processen, en van de beperkte training van personeel, resellers en consultants”, zegt de marktonderzoeker.

Meer virtuele workloads

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat het percentage aan workloads dat is gevirtualiseerd de komende twee jaar explosief zal stijgen. Aan het eind van 2009 was nog 18 procent in de zakelijke datacentra gevirtualiseerd, maar eind 2012 zal dat volgens de analystenfirma meer dan 50 procent zijn.

In dat jaar zal maar liefst 60 procent van die gevirtualiseerde servers minder veilig zijn dan de fysieke servers die ze vervangen. Daar komt vervolgens wel verbetering in, voorspelt Gartner. In 2015 zal het percentage onveiligere servers rond de 30 procent liggen, zo luiden de voorspellingen.

Bron: Techworld.nl.