Inmiddels heeft ongeveer 70 procent van de Nederlandse bedrijven een wifi-netwerk. 40 Procent van deze netwerken is totaal niet beveiligd. Van de netwerken die wel zijn beveiligd, is 80 procent beveiligd met de eenvoudig te kraken wep-encryptie.

Dit blijkt uit onderzoek van ict-dienstverlener Dimension Data, dat voor de derde maal sinds 2002 een onderzoek naar de veiligheid van draadloze netwerken heeft gedaan.

Volgens de onderzoekers is er de afgelopen jaren al veel verbeterd in de beveiliging van wifi-netwerken bij bedrijven, maar valt er nog steeds winst te behalen.

Eind 2002 was bijvoorbeeld de helft van de ontdekte draadloze netwerken onbeveiligd. Ook bij het tweede onderzoek, begin 2004, bleek dat de beveiliging van menig netwerk nog te wensen overliet.

Hoewel inmiddels de meerderheid van de bedrijven het wifi-netwerk wel beveiligt, blijkt dit in de praktijk veelal ondermaats te gebeuren. Zo gebruikt 80 procent wep-encryptie, waarbij in sommige gevallen de standaardinstellingen worden gebruikt. De andere 20 procent maakt gebruik van wpa.