Een patch die via Windows Update is verspreid, zorgt voor een Blue Screen of Death (BSOD) en Microsoft heeft daarom een bulletin uitgegeven met advies hoe de update verwijderd kan worden, bijvoorbeeld door een eerder herstelpunt te kiezen. Ook is de patch verwijderd uit Windows Update.

Botsing met Kaspersky

Het probleem treft niet alle gebruikers en het lijkt vooralsnog te gaan om Windows 7-systemen in Brazilië, maar er zijn ook meldingen van problemen bij gebruikers die Win7 in een VMware-omgeving draaiden. Het probleem trad op na het uitrollen van update KB 2823324.

De update blijkt ook te botsten met andere software, waaronder Kaspersky Antivirus. Op een ondersteuningspagina van Microsoft meldt de softwaregigant dat het meldingen kan opleveren die stellen dat de licentie niet meer geldig is. Andere gebruikers melden dat elke keer dat het systeem wordt gestart chkdsk wordt gedraaid.

Update niet installeren

Kaspersky raadt gebruikers aan om de update niet te installeren. “Chkdsk wordt elke keer dat het besturingssysteem wordt gestart gedraaid op computers met Kaspersky Anti-Virus version 6.0.4.1424, 6.0.4.1611 voor Windows-pc's en - servers, en bij Kaspersky Endpoint Security 8 voor Windows, versie 8.1.0.831" meldt Kaspersky.

In februari was het nog andersom, toen nog nekte een update aan software van Kaspersky de netwerkverbindingen van systemen met Windows XP en Windows 7.

Dit is de tweede keer dit jaar dat er iets mis is met een patch die via Windows Update wordt verspreid. Minder dan twee maanden geleden zorgde een automatische update ook al voor problemen. Gebruikers meldden toen BSOD's na het uitrollen van patch KB 2670838.