Het plan komt van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs. Deze wil een scala aan gegevens opslaan, van sofi-nummers tot leningen en van ras tot geslacht. Het ministerie wil al deze gegevens samenbrengen in één centrale database die beheerd wordt door de overheid. Dat meldt CNet.

Momenteel heeft de Amerikaanse overheid alleen beschikking over deze informatie wanneer een student steun krijgt van de regering. Het ministerie zegt dit plan in te dienen, omdat het momenteel niet na kan gaan hoeveel studenten een opleiding afmaken, overstappen naar een andere studie, enzovoorts. Op deze wijze wil zij dat inzichtelijk maken.

Terrorisme

Jim Dempsey, directeur van privacy-organisatie Center for Democracy and Technology (CDT), is ongerust over deze plannen. Dempsey: "Zodra een dergelijke database in het leven wordt geroepen, hoe legitiem en goed het doel ook is, is het niet te voorkomen dat justitie er gebruik van maakt. Als de FBI voor de deur staat, maakt het niet uit wat de privacyverklaring is. Ze krijgen de informatie die zij willen." Het plan staat justitie inderdaad toe om gebruik te maken van de database onder het mom van terrorismebestrijding.

Vooralsnog gaat het nog om een plan dat onderdeel uit kan maken van de Higher Education Act, waarover volgende maand in de Amerikaanse Senaat gestemd wordt. Veertig privacywaakhonden proberen nu te voorkomen dat dit idee de Senaat überhaupt bereikt.