"Mijn Tor-server draait nog steeds. Ik ben niet van plan om 'm af te sluiten, om welke reden dan ook", schreef Alex Janssen een jaar geleden. Een nachtelijke politie-inval en een arrestatie later denkt de inwoner van Düsseldorf daar wat anders over: hij heeft zijn Tor-server uitgezet.

Naar nu pas bekend is geworden, kreeg Janssen eind juli de politie op bezoek. Om kwart over twaalf 's nachts klopten de agenten bij Janssen aan en sloegen hem in de boeien. De politie doorzocht Janssens huis, nam hem mee voor verhoor en installeerde een nieuw slot op zijn kantoor.

De reden voor de nachtelijke huiszoeking bleek een dreigement op een Duits politieforum, Copzone.de. Degene die het bericht op het forum had geplaatst, dreigde een bom te plaatsen en iemands keel door te snijden. De politie verdacht Janssen ervan het bericht te hebben geplaatst. De tegenwerping van de aangeschoten Janssen (hij kwam net uit het café) dat hij een Tor-server draaide, maakte weinig indruk.

Eind vorig jaar nam de politie ook al contact met Janssen op omdat via zijn Tor-server kinderporno zou zijn verspreid. En vorige week ontving Janssen een brief dat hij wordt verdacht van computerfraude.

Voor Janssen is de maat inmiddels vol. "Ik heb mijn Tor-server uitgezet. Ik kan dit niet langer volhouden. Mijn vrouw en ik waren doodsbang."

Ambassades

Janssen is niet de enige Duitser die ophoudt met het aanbieden van een Tor-server. Dit jaar zouden zo'n zes Tor-deelnemers hebben besloten om hun server niet meer als zogeheten exit node ter beschikking te stellen, zo meldt Taz.de.

"Dat is rampzalig", verklaart de burgerrechtenactivist Markus Beckedahl tegenover de site. "De anonimiteit van de gebruikers van Tor kan alleen gewaarborgd worden als er veel exit nodes zijn." Volgens Beckedahl is Tor onder meer van belang in landen met totalitaire regimes. Dissidenten kunnen het netwerk gebruiken om anoniem te internetten.

Onlangs bleek dat ook een groot aantal ambassades gebruikmaakt van Tor. De Zweedse security-onderzoeker Dan Egerstad slaagde erin de login-gegevens van ten minste honderd ambassade-accounts te onderscheppen door een packet sniffer op zijn Tor-server te installeren.

Tor waarschuwt gebruikers dat de eigenaars van de exit nodes van het netwerk de verstuurde pakketten kunnen inzien. Om die reden raadt Tor aan om voor vertrouwelijke informatie gebruik te maken van end-to-end encryptie.