In de categorie personen worden drie VVD-politici genomineerd: Kamerlid Afke Schaart, staatssecretaris Fred Teeven en minister Edith Schippers. Schaart is door de jury gekozen vanwege “haar systematische privacy-onvriendelijke stemgedrag", zo maakt Bits of Freedom bekend.

Teeven wordt genomineerd vanwege “zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken". Schippers dankt haar positie op de nominatielijst aan haar pogingen om ondanks alle politieke (privacy)bezwaren toch door te willen gaan met het omstreden Elektronische Patiëntendossier (EPD), zij het dan in private handen.

Ook politie genomineerd

In de categorie Overheid zijn er twee nominaties voor opsporingsdiensten. Het Korps Landelijke Politiediensten is de jury opgevallen vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van gehackte consumenten-pc's.

De algehele politie- en opsporingsdiensten zijn genomineerd vanwege het niet naleven van verplichte privacycontroles. Opsporingsdiensten moeten zich laten controleren op naleving van privacywetgeving, maar onder meer de Koninklijke Marechaussee en politiekorpsen doen dat om verschillende redenen niet.

Volgens Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van Justitie Cybercrime, is de nominatie van de KLPD onterecht. “Jammer dat KLPD op basis van aannames en foute informatie wordt genomineerd", zegt hij op Twitter. Overigens heeft minister Opstelten nog in december beaamd dat de KLPD spyware installeert op pc's, zij het op die van verdachten van misdrijven.

KPN vanwege DPI

Bij de categorie bedrijven zijn onder meer KPN en Facebook genomineerd. De laatste vanwege de beursgang die wordt gemaakt terwijl het enige kapitaal dat het bedrijf bezit persoonsgegevens zijn. Met dat kapitaal heeft Facebook volgens de jury een reeks van privacymissers gemaakt.

KPN staat op de shortlist vanwege de omstreden techniek Deep Packet Inspection, waarmee het bedrijf het internetverkeer van zijn klanten in kaart brengt. De jury heeft een bijzondere vermelding in het leven geroepen voor de gehackte certificaatverstrekker DigiNotar, omdat deze de betrouwbaarheid van communicatie tussen burgers in gevaar heeft gebracht..

Huiszoekingen en vreemdelingendienst

Bij overheden is nog de gemeente Rhenen genomineerd omdat het huiszoekingen wil doen voorafgaand aan het bezoek van de Koningin op Koninginnedag. Bij bedrijven staat ook nog vermeld vervoersmaatschappij Connexxion, omdat het de vreemdelingendienst zou helpen bij het oppakken van passagiers met een negroïde uiterlijk.

Iedereen kan nu een week lang stemmen op een van de genomineerden per categorie. Aan de persoon of instelling die van het publiek de meeste stemmen krijgt, wordt volgende week de Publieksprijs uitgereikt. Dat gebeurt tijdens de Big Brother Awards volgende week woensdagavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

De Big Brother Awards worden ieder jaar uitgereikt aan personen en instellingen die volgens een onafhankelijke jury in het afgelopen jaar de privacy van burgers hebben geschonden.