De cijfers zijn afkomstig van Secunia, die onlangs een applicatie lanceerde voor het bijhouden van de patch-status van geïnstalleerde programma's. Deze Personal Software Inspector werd inmiddels door ruim 120.000 mensen geïnstalleerd. Van 20.000 gebruikers die voor het eerst een scan uitvoerden werden de gegevens geanalyseerd en gebruikt voor het onderzoek.

Het Deense beveiligingsbedrijf beweert dat de werkelijke cijfers waarschijnlijk nog veel hoger liggen. "Gebruikers van onze software zijn waakzamer dan de gemiddelde computergebruiker", schrijft researcher Jakob Balle op het Secunia-weblog. "Daarnaast houdt de Personal Software Inspector geen rekening met gebruikers die de software opnieuw installeren, zodat deze weer als 'nieuw' worden beschouwd. Ook worden alleen updates meegerekend die een beveiligingslek verhelpen. Dat geeft een vertekend beeld," aldus de researcher, die ook refereert aan een onderzoek dat afgelopen januari werd gehouden en waaruit dezelfde resultaten bleken.

"De cijfers zijn alleen maar erger geworden. Computergebruikers beseffen nog altijd niet dat ze niet alleen een actuele firewall en virusscanner moeten hebben, maar dat het installeren van de laatste softwareupdates net zo belangrijk is om veiligheidsrisico's te beperken," stelt Balle.

Secunia's Personal Software Inspector is hier te downloaden. Bron: Techworld