Volgens grondig onderzoek van een Chinese censuurexpert is Bing in China veel te gretig met het blokkeren van websites. Informatie die wel eens verkeerd kan liggen bij de Chinese Communistische Partij wordt wel erg voortvarend gecensureerd. Bing censureert zo veel websites en zoektermen dat Chinese websites die om hun censuur bekend staan meer resultaten bieden dan Microsofts zoekmachine.

Nederlandse Wikipedia

Zelfs de Nederlandstalige Wikipedia en vier andere niet-Chinese Wikipedia's zijn door Bing geblokkeerd. Deze blokkade is trouwens wel weer opgeheven nadat anticensuur-activisten van Greatfire.org Microsoft daar op had gewezen. De blokkade van de overige 324 gecensureerde websites liet Microsoft in takt.

Microsoft stelt verder dat het er alles aan doet om blokkades van onterecht geblokkeerde zoekresultaten op te heffen, en sprak wel zijn waardering uit voor Greatfire.org en de Chinese onderzoeker.

Sportsites ook gecensureerd

Het onderzoek vond in Bing verder 139 verboden zoektermen en, naast de 329 volledig geblokkeerde websites, 1593 geblokkeerde links naar specifieke internetnetpagina's. Naast censuur van voor China onwelgevallige 'staatsgevaarlijke' zaken, zoals dissidenten, Tibet en corruptie van partijleden, blokkeert Bing ook onschuldige informatie over bijvoorbeeld sport.

Opvallend is dat er enkele kritische Chinese weblogs zijn die wel door Bing worden gecensureerd, maar niet door Baidu. Deze meest gebruikte zoekmachine van China staat erom bekend de partijlijn strikt te volgen.

Vorige maand kwam Bing ook al in het nieuws omdat het bekend werd dat ze ook hun zoekresultaten buiten China censureren.

Vergelijking zoekresultaat van kritische weblog in Bing (boven) en Baidu (bron: Greatfire.org).