Bovendien wist Microsoft na het verlopen van die periode het gehele ip-adres van Bing-gebruikers. Zoekgigant Google houdt een retentietermijn van 9 maanden aan en wist daarna niet het gehele ip-adres. Microsoft wil hiermee een voorschot nemen op aankomende richtlijnen van de Europese Commissie.

EC-pressie

De Artikel 29-werkgroep voor databescherming wil zoekmachines namelijk een maximum bewaartermijn afdwingen van 6 maanden. Het eist eind deze maand een reactie van de grootste zoekmachines. In die EC-werkgroep zijn de privacytoezichthouders van EU-lidstaten verenigd, waaronder ook het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Data over zoekgedrag valt niet onder de Europese bewaarplicht voor verkeersgegevens, te bewaren door isp's.

Microsoft, Yahoo en vooral Google hebben 2 maanden terug nog een felle waarschuwing gekregen van de werkgroep. Die raadt de Amerikaans bedrijven "uitdrukkelijk" aan de retentieperiode te verlagen naar zes maanden of minder. Ook moeten logbestanden onomkeerbaar geanonimiseerd of verwijderd worden als ze niet meer gebruikt worden.

Pas over 1 jaar

Microsoft deed dat anonimiseren al en verklaarde bereid te zijn de retentieperiode te verlagen naar 6 maanden. Het stelde daarbij wel een voorwaarde: de concurrentie moet dat ook doen. Microsoft laat die eis nu varen; het zegt toe data na een half jaar te wissen.

Dat verbeterde privacybeleid voor Bing laat nog wel op zich wachten. Microsofts chief privacy strategist Peter Cullen meldt dat het nieuwe beleid in de komende 12 tot 18 maanden wordt geïmplementeerd.

Google bewaart 9 maanden

Google heeft zijn dataretentie in augustus 2008 teruggebracht van 18 naar 9 maanden. Ook dat is gedaan in reactie op pressie van de Artikel 29-werkgroep. Privacy-jurist Peter Fleischer van Google merkte in april dat jaar zelf al op dat de werkgroep vond dat de zoekmachine nog niet ver genoeg gaat. De EC-werkgroep houdt ook Street View in de gaten.

Fleischer wierp toen al tegen dat vereisten voor dataretentie wel in evenwicht moeten zijn met het verlenen van kwaliteitsdiensten en -producten aan de eindgebruikers. Een te korte bewaartermijn zou nadelig zijn, aldus de jurist van Google.

Microsoft onderschrijft dat standpunt, maar privacy-directeur Brendon Lynch stelt nu dat de zoekkwaliteit van Bing niet wordt verminderd door de teruggang naar 6 maanden bewaartijd. Google-woordvoerder Bill Echikson verklaart dat het bedrijf binnenkort een geschreven verklaring afgeeft aan de Artikel 29-werkgroep.

Privé googelen is opt-out

Begin december heeft Google nog een opvallende privacywijziging doorgevoerd. De zoekmachine biedt individuele gebruikers voortaan zoekresultaten mede op basis van hun eerdere zoek- en klikgedrag. Dat gebeurde voorheen alleen voor gebruikers die waren ingelogd met hun Google-account.

Een op de pc geplaatste cookie bewaart voor een periode tot 180 dagen alle ingevulde zoektermen van de gebruiker. Die Google-cookie houdt ook bij welke links in de zoekresultaten de gebruikers hebben aangeklikt. Uitschakelen van deze search tracking is wel mogelijk: gebruikers moeten dat zelf doen via de link Web History bovenaan de lijst met zoekresultaten.