Google is volgens het Duitse AV-Test.org beter in het filteren van malafide websites uit zijn zoekresultaten dan concurrenten als Bing en Yandex. Bing produceert volgens de onderzoekers vijf keer vaker links naar pagina's die malware afleveren dan Google. Het onderzoek (PDF) duurde anderhalf jaar en AV-test onderzocht 10 miljoen links uit de eerste resultatenpagina na zoekopdrachten bij zowel Google, Bing als Yandex. Google verwees daarbij 272 keer naar een pagina met malware en Bing 1285 maal.

Naar malware gestuurd

De zoektocht van AV-test.org ging niet vanuit de zoekmachines zelf, maar de onderzoekers inventariseerden zo'n 40 miljoen websites en keken welke van deze virussen afleverden. Vervolgens werden deze sites in zoekmachines ingevoerd om te zien welke van deze websites opdoken bij de hoogste hits in de zoekmachines.

Twee alternatieven deden het nog slechter. Van het Russische Google-alternatief Yandex werden 13 miljoen links onderzocht en de site verwees 3330 keer naar malware-pagina's - tien keer zoveel als Google. Zoekbedrijf Blekko stuurde de onderzoekers 203 keer naar malware, maar Blekko verwees naar slechts 3 miljoen van de 40 miljoen geïnventariseerde sites en presteerde relatief dus slechter.

SEO om malware te promoten

Volgens het beveiligingsbedrijf is dit van belang, omdat malwareschrijvers zoekoptimalisatie (SEO) technieken gebruiken om zoekmachines zodanig te manipuleren dat verwijzingen naar hun landingspagina's hoog opduiken in de resultaten. Gebruikers zouden links naar nieuws minder wantrouwen dan naar statische websites en daarom misbruiken de makers de nieuwshonger van internetters om computers zo te infecteren.

“Ze maken eerst een hoop kleinere websites en blogs en selecteren dan de meest gebruikte zoektermen van populaire nieuwsartikelen en gebruiken links om deze termen te optimaliseren voor zoekmachines", staat te lezen in het onderzoeksrapport. “Deze ontzettend geniepige methode werkt goed."

Lees ook: Cybercriminelen ontdekken zoekoptimalisatie op Computerworld.nl