Volgens Forrester-analist Bill Nagel hebben veel mensen een verkeerd beeld van biometrie. "De ene helft van de mensen denkt dat het nog science fiction is en niet kan werken. De andere helft denkt dat de technologie veel te goed werkt en overheden en bedrijven in staat stelt om een soort Big Brother te worden", verklaart hij tegenover Webwereld.

Privium

Praktische toepassingen zullen er volgens Nagel aan bijdragen dat meer mensen de techniek zullen gaan beschouwen als 'gereedschap als elk ander'. De Forrester-analist wijst op het Privium-systeem op Schiphol. Privium stelt regelmatige reizigers in staat om met behulp van een irisscan snel de grens te passeren. Ze hoeven daardoor niet bij de andere reizigers in de rij te staan voor de paspoortcontrole.

Nagel beschouwt Privium als een mooie toepassing van biometrie. "Het is een goed voorbeeld dat het voor het gebruik van biometrie als identificatiemiddel niet nodig is om de gegevens van personen op te slaan in een database. De informatie over de gebruikers wordt niet bewaard in een centrale database, maar alleen op de Privium-kaart."

Door het wegnemen van privacybezwaren en door het gemak in het gebruik zullen mensen eerder geneigd zijn de techniek te gebruiken, denkt Nagel. "Biometrie wordt vaker toegepast in het dagelijks leven. Net zoals mensen zijn gewend aan het bij zich dragen van een rijbewijs of identiteitskaart zal ook het gebruik van biometrie steeds gewonere worden."

Ziekenhuizen

Ook het gebruik van biometrie in de zakelijke wereld zal toenemen. "Op dit moment is het gebruik nog niet wijdverbreid, maar je ziet dat organisaties voorzichtig de eerste stappen zetten. Ziekenhuizen in de Verenigde Staten gebruiken het bijvoorbeeld. Omdat informatie over pati├źnten vertrouwelijk is, is biometrie een goed hulpmiddel om te bepalen wie welke gegevens kan inzien."

"Biometrie is handig voor situaties waarbij een groot aantal mensen gebruikmaakt van een beperkt aantal workstations. Zeker als je snel moet in- en uitloggen", stelt Nagel. "Het is immers niet nodig om een code in te typen of voortdurend een kaart bij je te dragen. Omdat de fingerprint readers nu zo goed werken en goedkoop zijn, is het een prima middel om in te loggen op het netwerk."

De analist verwacht dat nieuwe laptops die zijn voorzien van vingerafdruklezers, ervoor zullen zorgen dat biometrie vaker zal worden ingezet. "Extra investeringen in hardware zijn niet nodig. Als organisaties hun oude laptops vervangen, verschijnen de nieuwe machines met fingerprint readers vanzelf in bedrijfsomgevingen."

In het verleden zijn vingerafdruklezers niet altijd even veilig gebleken. Nagel erkent dat. "Het is zoals alles in de security-wereld: het blijft een wapenwedloop. Je hebt bovendien de keuze: hoeveel valse positieven wil je accepteren? Er zijn systemen die niet goed genoeg zijn voor de National Security Agency (NSA), maar die prima zijn voor het gemiddelde bedrijf."

Begin volgende maand organiseert Forrester een conferentie in Amsterdam over de zakelijke toepassingen van biometrie.