Blinde paniek in Bitcoin-land, toen de afgelopen dagen de rekenkracht van één computercollectief, GHash, meer dan 50 procent van het totale Bitcoin-netwerk werd. Daarmee roerde de beruchte 51-procentaanval zijn staart, een fundamentele zwakte in het Bitcoin-systeem. Wie namelijk een meerderheid van de rekenkracht beheerst, kan in principe de absolute macht grijpen door transacties van anderen de pas af te snijden.

GHash op het moment dat ze 51 procent van de rekenkracht hadden.

Ultieme kamikaze op Bitcoin

Zo'n aanval betekent het armageddon van Bitcoin, zo waarschuwen twee computerwetenschappers van Cornell universiteit, die pleiten voor een nieuwe fork in Bitcoin zonder deze zwakte.

Zelfs de hoofdonderzoeker van de Bitcoin Foundation, Gavin Andresen, riep vrijdag miners op om weg te gaan bij GHash. Volgens hem is de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk echter al jaren veel te geconcentreerd in een handjevol 'pools'.

Een daadwerkelijke 51-procentaanval is onwaarschijnlijk, vindt Andresen, omdat dit het einde zou betekenen van de cryptomunt, en dat is volgens de economische theorie tegen de belangen van de miners zelf. Het is een soort ultieme zelfmoordaanslag die Bitcoin in zijn geheel kan opblazen.

DDoS op GHash

De directe dreiging lijkt voorlopig afgewend, het aandeel van GHash in de totale rekenkracht is inmiddels teruggevallen naar 43 procent.

Die plotselinge daling kan twee oorzaken hebben: er migreren inderdaad miners weg van GHash en tweede: het netwerk ligt onder DDoS-vuur. Een DDoS lijkt echter eerder symbolisch dan dat het daadwerkelijk een mining pool kan saboteren.

Leuk ethisch dilemma: in hoeverre is een DDoS-aanval om een 51-procentaanval te voorkomen te verdedigen?