Een hacker is aan de haal gegaan met een kwart miljoen dollar aan de digitale munteenheid Bitcoin. BitFloor, waar mensen hun digitale geld kunnen inwisselen voor contanten, had een back-up van sleutels zelf niet versleuteld. Een cybersnoodaard gebruikte de sleutel om 24.000 bitcoins te stelen, zo'n beetje de hele voorraad van de wisseldienst.

Klachten veiligheidslek

BitFloor-eigenaar Shtylman toog naar het Bitcoin-forum om melding te maken van de cyberinbraak. Hij meldt dat er momenteel niets verhandeld wordt via BitFloor, terwijl hij “kijkt naar de toekomst van de wisseldienst". Shtylman stelt dat hij geen paniek wil veroorzaken door BitFloor te sluiten en hierdoor schade aan te richten aan de waarde van Bitcoins.

Klanten op het forum beklagen zich over het veiligheidslek van Bitcoinhandelaar BitFloor. Volgens diverse deelnemers moeten wisseldiensten de Bitcoin-hashes offline bewaren. De wallet waar de hashes uit zijn gestolen was niet rechtstreeks verbonden met internet, benadrukt shtylman. Hij vertelt dat de hacker via een virtuele omgeving op de server bij de buit kon.

Geld is er nog

Klanten die van Bitcoins gebruik maken, zien in hun client hoeveel Bitcoins ze hebben en wat ze waard zijn. Door deze eenheden over te sluizen naar een dienst als BitFloor komen daar dollars voor terug.

BitFloor is meteen gesloten na de hack. Het bedrijf heeft logboeken die aangeven van wie welk geld is, dus klanten hoeven niet te vrezen dat hun digitale duiten in het niets zijn verdwenen. Verschillende gebruikers reageren op het forum dat ze hun geld willen opnemen, maar momenteel ligt de handel bij BitFloor stil.

Bitcoins vaker gestolen

Het is verre van uniek dat een gebruiker of zelfs wisseldienst wordt beroofd van zijn digitale slappe was. Cnet meldt dat er in diverse hacks al ruim 290.000 bitcoins zijn ontvreemd sinds juni vorig jaar. Dat komt neer op bijna 3 miljoen dollar aan weggesluisd geld. In totaal zijn er zo'n 9 miljoen Bitcoins in omloop.

De internetmunt ondervindt weerstand van critici die vrezen dat de koers van de Bitcoin gevoelig is voor heftige fluctuaties. Ook zijn er zorgen over de veiligheid van het systeem. De Delfstse onderzoeker Victor Grishchenko waarschuwde vorig jaar al dat het veel aantrekkelijker is om een systeem te hacken om zo Bitcoins te bemachtigen, dan om zelf Bitcoins te genereren omdat daar veel rekenkracht voor gedoneerd moet worden.

Update 16:20: In de vierde alinea stond per abuis Bitcoin in plaats van BitFloor. Aangepast.