De rechtszaak tegen Ross Ulbricht, zoals hij echt heet, wordt met grote belangstelling gevolgd. Het is een zaak waar alle cybercrime politie units van smullen: Tor, hidden services, bitcoin, en andere cryptotrucs en obfuscatietechnieken.

Het lijkt er echter op dat als er een gat in een dergelijke constructie wordt geschoten, de boel als een kaartenhuis in elkaar valt. Omdat de politie de bitcoin wallets van Ulbricht, goed voor bijna 30 miljoen dollar aan BTC, heeft achterhaald, vormt ironisch genoeg bitcoin juist het perfecte bewijs tegen hem, meldt The Verge.

Witwasketen nalopen

Zeker, Silk Road gebruikte, net als zijn inmiddels opgedoekte opvolger Silk Road 2.0, zogenaamde Bitcoin 'centrifuges' van transacties om te voorkomen dat koper en verkoper aan elkaar konden worden gekoppeld via de Blockchain, het openbare grootboek van Bitcoin.

Maar daar zit nu juist het probleem, of voor de detectives, de oplossing. Doordat de blockchain zelf 100 procent transparant is zijn veel transacties met wat geduld en inventiviteit toch te herleiden.

Bovendien, je kunt nog zo uitgebreid centrifugeren en obfusceren met technieken als Dark Wallet, als de politie de wallet van een verdachte heeft, is reconstructie van de criminele transacties een kwestie van het volgen van een zichtbaar kruimelspoor.