Er is een einde gekomen aan de beruchte ondergrondse online zwarte markt Silk Road. FBI-agenten hebben dinsdag de 29-jarige vermeend eigenaar Ross Ulbricht, alias ‘Dread Pirate Roberts’ gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het runnen van de online zwarte markt, die direct uit de lucht is gehaald. Dat meldt The New York Times.

Het einde van website waar onder meer drugs en wapens in ruil voor Bitcoins werden verkocht heeft directe gevolgen voor de Bitcoin-koers, die per direct 15 procent is gedaald, schrijft techblog TechCrunch. Als onderdeel van het onderzoek naar Silk Road hebben de autoriteiten 26.000 Bitcoins in beslaggenomen met een totale waarde van 3,6 miljoen dollar. De geheime marktplaats was enkel via anonimiseringsdienst Tor bereikbaar.

Lees ook: 7 wetenswaardigheden over Bitcoin op Computerworld.nl

Volgens de aanklacht tegen Ulbricht genereerde zijn website sinds de oprichting in 2011 een totale verkoop van meer dan 9,5 miljoen Bitcoins, wat neerkomt op ongeveer 1,2 miljard dollar, berekent persbureau Reuters. Academisch onderzoek wees eind augustus uit dat de identiteit van criminele gebruikers van Bitcoins vaak gemakkelijker te achterhalen is dan zij zelf denken.

De koersdaling in beeld: (via clarkmoody.com)

Klik voor groot