Deze adviezen krijgt de Amerikaanse senaat vandaag bij een hoorzitting over Bitcoin. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond SEC geven daarbij aan dat zij de cryptomunt als “een legitiem financieel betaalmiddel” beschouwen, dezelfde voordelen en risico’s van andere online betaalsystemen. Dat blijkt uit vooraf ingediende brieven die Bloomberg bemachtigd heeft.

Brede acceptatie in het verschiet?

Deze aanbevelingen zijn een nieuwe stap naar een brede acceptatie van de virtuele munt, die voor de massa nog geheimen heeft. De Amerikaanse senaat besloot tot onderzoek naar aanleiding van de perikelen rond de schimmige en inmiddels opgedoekte online marktplaats Silk Road, waar Bitcoin als betaalmiddel gold. Met name de eigenschap van Bitcoin dat het mogelijk is om volledig anoniem financiële transacties uit te voeren, wekt argwaan.

Bij de hoorzitting van vandaag komen naast Justitie en de SEC meer partijen aan het woord. Zo wordt duidelijk dat de FBI een virtuele valuta zoals Bitcoin en consorten, beschouwd als een online betaalsysteem, dat gecentraliseerd of niet, legitieme financiele diensten verleent. Terwijl de Amerikaanse centrale bank bekend maakt dat het geen plannen voor regulering heeft. De Federal Reserve schrijft in hun brief namelijk dat zij niet automatisch geautoriseerd zijn voor toezicht en regulering bij dit soort innovatie.

‘Eindelijk erkenning’

Onderzoeker Jerry Brito van George Mason University, die ook getuigt vandaag, spreekt van een grote dag voor Bitcoin. “Deze hoorzitting betekent dat Bitcoin eindelijk erkenning krijgt. Het is een bestaand iets en verdwijnt niet zomaar. Dat zal vandaag benadrukt worden”, aldus Brito, die stelt dat het Amerikaanse congres Bitcoin sinds twee jaar in de gaten houdt en dat zij over het algemeen positief zijn over de technologie.