De Bitcoin-malware die zich sinds vorige week verspreidt via Skype en Google Talk, heeft al 350.000 Windows-computers geinfecteerd, meldt beveiligingsbedrijf Cyberoam. De malware zet de rekenkracht van de computer in om Bitcoins te genereren. De digitale munteenheid werkt op basis van cryptografische sommen die computers in een peer-to-peer-netwerk moeten oplossen om zo nieuwe Bitcoins te 'minen'.

Ook wachtwoorden stelen

De malware stuurt links naar accounts in het adresboek via Skype en Gtalk en die leiden naar besmette webpagina's. Tijdens de piek klikten er volgens Cyberoam 8,9 mensen per seconde op de links in de spamberichten. Kaspersky ontdekte de nieuwe malware eind vorige week. Toen maakte de malware verbinding met een Duitse command-and-control-server.

De malware blijkt volgens het beveiligingsbedrijf ook meer te doen dan Bitcoins minen. Zo steelt de malicieuze software ook wachtwoorden uit Internet Explorer, Firefox, e-mailclients en ftp-programma's. Ook uitvoeren van DDoS-aanvallen behoort tot de mogelijkheden.

Criminelen en speculaties

De koers van Bitcoin kende afgelopen week extreme koersschommelingen: hij steeg van rond 100 dollar naar 250 en zakte vervolgens weer naar 80 dollar vrijdagavond. De virtuele munt heeft ook grote interesse van criminelen. Zo wordt het grote Fortinet-botnet gebruikt om bitcoins te minen. Ook vonden er DDoS-aanvallen plaats op de grootste online wisselmarkt voor Bitcoins, Mt.Gox.

De Winklevoss-tweeling, bekend van slepende rechtszaak met Facebook over het idee voor het sociale netwerk, zegt in de New York Times circa 1 procent van alle bitcoins te hebben gekocht toen deze rond 10 dollar waard waren.