De twee grote bitcoinwisselaars Mt. Gox en Bitstamp haalden afgelopen dagen hun diensten offline nadat aanvallers grote hoeveelheden gemanipuleerde code afvuurden op de platformen die gebruik maakten van een al bekende zwakheid in de transactiesoftware, de zogeheten 'transaction malleabibility'. Dat laat de Bitcoin Foundation weten.

Door een aangepaste code op de platformen af te sturen, treden bugs op in de transacties. Vanwege die problemen sloot twee dagen geleden eerst Mt. Gox en later ook Bitstamp alle transacties. Medewerkers van de Bitcoin Foundation zijn bezig met work-arounds, samen met de mensen van de twee platformen en enkele van de grote bitcoindelvers.

Geen bitcoins gestolen

De aanvallers zouden niet uit zijn op het stelen van bitcoins, maar eerder op het frustreren van transacties. "Het is belangrijk op te merken dat de DoS-aanvallen geen invloed hebben op de bitcoinrekeningen van mensen", schrijft de Foundation.

Transacties worden door de bug eenvoudigweg niet bevestigd. Met een work-around wil de Foundation in ieder geval zorgen dat de munten bij een upgrade terug op de rekening komen en eventueel opnieuw kunnen worden gebruikt als betaalmiddel.