BitTorrent experimenteert met een nieuwe versleutelde chatdienst. Het bedrijf dat beroemd is geworden met zijn peer-to-peer downloadprotocol mikt met BitTorrent Chat op de groeiende behoefte aan een beveiligde chatvorm. Het product zit nog in een afgeschermde alpha-versie waarbij testers zich met een e-mailadres moeten aanmelden.

“Alleen dit jaar al zijn ruim 6 miljoen mensen beïnvloed door datalekken. Het recht op je eigen online gesprekken is nog geen gegeven. Maar moet dat wel zijn”, schrijft productmanager Catherine Meek op het BitTorrent-blog. Het doel is daarom om een private, beveiligde en gratis chatapplicatie zonder centrale server te leveren. Gebruikers kunnen daarbij feedback, ideeën en oplossingen aanreiken.

De achterliggende technologie doet BitTorrent nog niet uit de doeken. Wel bevestigt het bedrijf dat er veel overeenkomsten zijn met BitTorrent Sync. Met die ook nog in ontwikkeling zijnde p2p-synctool kunnen bestanden versnipperd en versleuteld worden gesynchroniseerd tussen verschillende pc’s en apparaten. BitTorrent Sync is al iets verder, en is verkrijgbaar als bèta en Android-app.

Klik voor groot