Onderzoekers aan de universiteit van Washington hebben toevoegingen voor BitTorrent gemaakt die de privacy van gebruikers moeten waarborgen. Volgens de makers is het nieuwe dat dit geen log peer-to-peer (p2p) netwerk oplevert. Het resultaat van hun werk heet OneSwarm.

Die peer-to-peer software faciliteert het delen van bestanden alleen tussen digitale ‘vrienden’. Gebruikers kunnen kiezen welke informatie ze met wie willen delen, zoals hun ip-adres. De verbindingen bij OneSwarm lopen via meerdere tussenstations. Daar kunnen de ip-adressen van de verschillende peers dus weggefilterd worden. Daarnaast gebruikt deze BitTorrent-extensie encryptie voor het dataverkeer. Dit geheel vormt een onderling verbonden weefwerk (mesh).

Meer behoefte

Een anoniemere opzet voor p2p-netwerken is op zich niet nieuw. Tot op heden zijn dat echter kleinere, aparte netwerken. De rechtszaak tegen torrentsite The Pirate Bay lijkt echter een grotere behoefte aan privacy te creëren. Dit ondanks de moeite die de Zweedse aanklagers lijken te hebben met hun aanklacht tegen de beheerders van de bekende torrentsite.

Diverse initiatieven en bedrijven voor anonimesering slaan nu dan ook op de tamtam. Of hun gebruikers doen dat. Een voorbeeld is het Russische bedrijf TorrentPrivacy.com dat een betaalde dienst biedt. Daarvoor heeft het een aangepaste uitvoering van BitTorrent-client uTorrent die contact maakt met een eigen relay-netwerk. Daarmee wordt de eindgebruiker afgeschermd. Daarnaast is die verbinding voorzien van encryptie. Er bestaan echter ook diverse gratis alternatieven, al dan niet met eigen netwerken.